Posjetite Marijanska svetišta u Dalmaciji

Posjetite Marijanska svetišta u Dalmaciji

Pogledaj više

Sadržaj

Između mnogo zanimljivosti, prirodnih i kulturnih, u Hrvatskoj se može pronaći podosta svetišta, od kojih je nekoliko u blizini Splita.

Svetište Gospe Sinjske datira iz početka 18. stoljeća kada su česti osmanlijski pohodi na Cetinu i okolicu zagorčavali život mještanima. Nadmoćno velika osmanlijska vojska napala je sinjsku tvrđavu 1715. godine, a mjesni franjevci su u tvrđavu stavili sliku Blažene Djevice Marije na čuvanje. Kad su napadači počeli razarati gradske zidine, počela im se ukazivati Blažena Djevica, utjerujući im strah u srca što ih je natjeralo na masovno povlačenje. Tisuće hodočasnika posjećuju mjesto svake godine u spomen na čudotvornu pobjedu naroda Sinjske Krajine and Osmanlijama.

Marijansko svetište Gospe od Otoka u Solinu je mjesto gdje je hrvatska kraljica Jelena dala sagraditi crkvu. Svetište Vepric je špilja u blizini grada Makarske. Posvećen Gospi Lurdskoj, a osnovao ga je 1908. godine biskup Carić, popularan je zbog svojih velikih prirodnih ljepota i mirnog okruženja, zbog čega ga tijekom cijele godine posjećuje veliki broj hodočasnika.

Kratka vožnja automobilom od Splita, u obližnjoj Hercegovini, nalazi se brdo Crnica i njegovo selo Međugorje koje je privuklo svjetsku pozornost 1981. godine kada je šestero mladih svjedočilo ukazanju Djevice Marije, držeći dijete u naručju. To je jedno od najposjećenijih svetišta Blažene Djevice na svijetu, gotovo konkurent Fatimi i Lourdesu. Milijuni hodočasnika prošli su do sada, a stotine tisuća mogu svjedočiti dubokim duhovnim promjenama koje je hodočašće unijelo u njihove živote.

Svi hodočasnici i sakralni turisti pozvani su da odsjednu u Luxe hotelu koji nudi lijep i pristupačan smještaj te je savršeno mjesto za početak i završetak posjeta nekima od najsvetijih mjesta u Hrvatskoj.